ΓΕΡΑΚΙ
Νοτιοανατολικα από την Σπαρτη σε 40 χιλιομετρα αποσταση καθως ο παρνωνας χαμηλωνει τις κορυφες του μια ακομη βυζαντινη πολιτεια της λακωνιας νικαει τον χρονο. Το ΓΕΡΑΚΙ πηγη ιστοριας αλλα και αισθητικης απολαυσης για τον επισκεπτη με το καστρο του ψηλα και τις εκκλησιες σε κάθε γωνια. Κωμοπολη σημερα ολοζωντανη και φιλοξενη περιοχη διατηρητεα για τον παραδοσιακα της χαρακτηραπου εχει ανακηρυχθει ως τοπος ιδιαιτερου φυσικου καλους .
Η μεσαιωνικη ιστορια δεν σηματοδοτει όμως εδώ την αδετηρια της ζωης. Ο ανθρωπος εζησε σ αυτην την πειοχη από την πρωιμη εποχη του χαλκου. Ο χωρος κατοικηθηκε αδιακοπα από τοτε. Αδιαψευστοι μαρτυρες στα αρχαιολογικα ευρηματα προιστορικα αντικειμενα , μυκηναϊκα αγγεια ,γλυπτα επιγραφες από πολλες εποχες αρκετα από τα οποια φυλασσονται στο αρχαιολογικο μουσειο στη Σ παρτηςς. Εδώ βρισκοταν η αρχαια πολη των Γερονθραι με την ακροπλη της στο υψωμα «Πανω Δοντακια» στο σημερινο οικισμο. Λειψανα τειχους είναι και σημερα ορατα.
Όταν στις αρχες του 13ου αιωνα οι φραγκοι κατεκτησαν την πελοποννησο τη διαιρεσαν σε δωδεκα βαρωκιες και εδωσαν την περιοχη στον Γκον ντε νιβελέ. Αυτος εχτισε σε δικορφο υψωμα ισχυρο καστρο που μετα την ηττα των φραγκων στην πελαγονια το 1259 περασε το 1962οπως και ο μυστρας στα χερια των βυζαντινων. Οι κατοικοι εγκατασταθηκαν στην πλαγια κοντα του για μεγαλυτερη προστασια χωρις να εγκαταλειψουν τελειως την κατω πολη. Εκεινος ο συνοικισμος ξαναζει σημερα μπροστα στα ματια του επισκεπτη μεσα από τα ερειπια των σπιτιων διπλα από βυζαντινες εκκλησιες και παρεκλησια.Υστερα μιση ωρα αποσταση από το σημερινο Γερακι περιμενει το καστρο με τις δικες του εκκλησιες αλλα και με οσα θυμιζουν τα χρονια της δυναμης του πυργους και τειχη με πυλες επαλξεις και εξωστες .
Εκκλησιες όμως βρισκονται παντου στο γερακι. Τεσσερις από την πρωτη βυζαντινη εποχη εικοσι και περισσοτερες από τη μετα τους φραγκους δευτερη βυζαντινη περιοδο και εξι από τα χρονια της τουρκοκρατιας. Μεσα στο καστρο αλλα και γυρω του εχουν διασωθει λιγες ή πολλες αλλα εξαιτερικες τοιχογραφιες οι βυζαντινοι ναοι του αγιου γεωργιου, των θεοφανειων, των ταξιαρχων,του προφητη ηλια της ζωοδοχου πηγης της αγιας παρασκευης. Αλλα και μεσα στο γερακι και γυρω του υπαρχουν μεταξυ αλλων η ευαγγελιστρια ,ο αγιος ιωαννης χρυσοστομος,οαγιος νικολαος οι αγιοι θεοδωροι και οι προφητης ηλιας προς την καλιθεα .
Αξεχαστη χωρσι αμφιβολια εμπειρια η περιηγηση στο γερακι επιβεβαιωνει την ιστορικη συνεχεια της λακωνικης γης σε μια εκθαμβωτικη συνθεση παραδοσιακη και φυσικης ομορφιας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου