Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ




"ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ"

Ελληνικό Γεφύρι (100 π.χ.): Πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Ελληνιστικών χρόνων στο χείμαρρο Ρασίνα, με αξιόλογη βιβλιογραφία από περιηγητές και ιστορικούς, μοναδικό σε χρήση στην Ευρώπη. Το γεφύρι ένωνε την πόλη της Σπάρτης με το επίνειό της –κατά την Ρωμαϊκή εποχή- την Καρδαμύλη , μέσο της Βασιλικής οδού.


Η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια της

Φαράγγι Ανακώλου-Πενταυλοί. Στη διαδρομή υπάρχουν 67 πηγές. Ο δρόμος που οδηγεί από το Ξηροκάμπι στους Πενταυλούς είναι ασφάλτινος για 7 χιλ. και χωματόδρομος στη συνέχεια. Κατά την πορεία συναντάμε πηγές, ένα φυσικό καταρράκτη, μικρές φυσικές λίμνες (λούμπες) όπου ακόμη και σήμερα κολυμπούν νέοι του χωριού, χείμαρρους, δάση και μονοπάτια σύνδεσης με μοναστήρια, εκκλησίες, και το διεθνές μονοπάτι Ε4. Το φαράγγι του Ανακώλου, μοναδικό σε ομορφιά, οδηγεί (8ο χιλ.) στο Μεσαιωνικό χωριό Κουμουστά. Το χωριό είναι κτισμένο μέσα στο φαράγγι του Ανακώλου σε υψόμετρο περίπου 750 μ. στις πλαγιές του Ταΰγετου. Στο χωριό μετοίκησαν πολλοί κάτοικοι του Μυστρά όταν καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Έχει διατηρηθεί η μορφή του, τα παραδοσιακά κτίσματα, η πλατεία με τις μαρμάρινες βρύσες και οι πέντε Βυζαντινές εκκλησίες (Άγιος Κωνσταντίνος, Προφήτης Ηλίας, Παναϊτσα, Άγιος Παντελεήμων, Αγιος Δημήτριος).

Πενταυλοί: Δασική περιοχή σε υψόμετρο περίπου 1.000-1.200 μ. συνέχεια του φαραγγιού Ανακώλου, κάτω από την κορυφή του Ταϋγέτου. Είναι χώρος αναψυχής και παραθερισμού ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Να σημειωθεί ότι η περιοχή σε υψόμετρο άνω των 400μ είναι χαρακτηρισμένη ως Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: