Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΠΑΡΤΗ


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΠΑΡΤΗ
Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και είναι πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας της σημερινής Ελλάδας.Η Σπάρτη απέχει 225 χλμ. από την Αθήνα και κατοικείται από 15.000 περίπου κατοίκους.
Είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη εξαρχής με σχέδιο εκπονημένο από τους Βαυαρούς το 1834 χάρη στο οποίο διαθέτει εξαίρετη ρυμοτομία. Η Σπάρτη είναι γεμάτη με δενδρόφυτες λεωφόρους, πάρκα και καλοδιατηρημένα δημόσια κτήρια. Η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά νεανικά στέκια. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια σύγχρονη και μια πανέμορφη πόλη, από τις ωραιότερες της χώρας.
Δυστυχώς τα ευρήματα της αρχαίας Σπάρτης είναι ελάχιστα όμως μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ιερό της Χακιοίκου Αθηνάς, η λατρεία της οποίας τερματίστηκε τον 4ο αι. μ.Χ., το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, το Μενελάιο (5 χλμ.), όπου λατρεύονταν οι θεοποιημένοι Ελένη και Μενέλαος και το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος (5,5 χλμ.) κοντά στο χωριό Αμύκλες. Στην πόλη της Σπάρτης βρίσκονται το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνιδαίο, ένα ναόμορφο οικοδόμημα όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκαν και τάφηκαν τα οστά του ένδοξου βασιλιά.
Πλήθος νεοκλασσικών κατακλύζουν την πόλη, ανάμεσα τους το Σαϊνοπούλειο θέατρο, το Δημαρχείο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, αξιοθαύμαστη είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη και η Δημοτική Αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: