Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Το βραβευμένο "Μουσείο της Ελιάς καί του Ελληνικού Λαδιού" στη Σπάρτη


"Μουσείο της Ελιάς καί του Ελληνικού Λαδιού"





Το κτήριο διατήρησε τον εξωτερικό τοίχο της Πρώτης Ηλεκτρικής Εταιρείας της Σπάρτης των Αδελφών Παπαδολιά, συμπληρώνοντας το με μια κατασκευή έντεχνου βιομηχανικού κτηρίου όπου έντονη είναι η παρουσία του ξύλου, του τούβλου και του μετάλλου. Το διώροφο κτήριο χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια επιτρέποντας στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη αίσθηση του κτηρίου και ταυτόχρονα να νιώθει τη σύνδεσή του με τον περιβάλλοντα χώρο τον οποίο αποτελούν οι εκτεταμένοι ελαιώνες και σφραγίζει η μοναδική θέα του Ταϋγέτου

Η ανάπτυξη του υλικού και η όλη παρουσίαση είναι τέτοια που προσφέρει μια άκρως ευχάριστη, δημιουργική και εποικοδομητική περιήγηση στην ιστορία της ελιάς και τη διασύνδεσή της με όλες τις όψεις της ζωής των Ελλήνων από την Αρχαιότητα έως σήμερα, αναδεικνύοντας το διαχρονικό πολιτισμικό ρόλο της Ελιάς και του Λαδιού στην Ελλάδα. Αυθεντικά αντικείμενα και μηχανοκίνητες μακέτες γοητεύουν τον επισκέπτη ο οποίος δεν μπορεί παρά να ξαφνιαστεί από τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου στην περιφέρεια. Το Μουσείο είναι κατά κάποιο τρόπο μια μορφή δικαίωσης για την Λακωνία, το λάδι της οποίας έχει ξεχωρίσει, αναγνωριστεί και βραβευτεί χωρίς ωστόσο να έχει πάρει στη συνείδηση του ευρέως κοινού τη θέση που του αξίζει.

Το σίγουρο είναι πως το Μουσείο από μόνο του είναι ένας επαρκής λόγος για να ταξιδέψετε στην Σπάρτη [2.30 - 3.00 ώρες από Αθήνα] συνδυάζοντας αυτή την επίσκεψη με την αγορά εξαιρετικού λαδιού από την περιοχή.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στο Μουσείο λειτουργεί ένα προσεγμένο και υψηλής αισθητικής πωλητήριο, ενώ υπάρχει μια μεγάλη προθήκη με δείγματα ελαιολάδου της περιοχής της Λακωνίας τα οποία μπορείτε να προμηθευθείτε σε επιχειρήσεις της Σπάρτης και της Λακωνίας.

Τέλος, να σταθούμε στη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση τριών ελαιοτριβείων [Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών Χρόνων] και τα οποία θα τίθενται σε λειτουργία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. Προς το παρόν το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: